A konferencia programja

Előadások

 • Csontos Balázs
  Bevezetés a Joomla! tartalomkezelő és a Gantry keretrendszer alapjaiba

  Az előadóról: A Pannon Egyetem végzős Mérnökinformatikus MSc szakos hallgatója vagyok. Közel 10 éve foglalkozok magával a Joomla! CMS-rendszerrel. Jelenleg a joomlacms.hu (joomlamagyarorszag.hu) weboldalon látom el ingyenes segítségnyújtással a magyar Joomla! felhasználókat. Szeretném, ha minél többen megismerkednének a Joomla! tartalomkezelővel, és az általa nyújtott szolgáltatásokkal.

  Joomla! tartalomkezelő rendszer alapjainak bemutatása, tartalmak és bővítmények elhelyezkedése, adminisztrálása. Gantry sablonkeretrendszer ismertetése, gyakorlatban történő alkalmazása.

 • Dóbé Péter
  CIRCLE: egyszerű IaaS felhő rendszer

  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, adjunktus

  Az előadóról: A BME CIRCLE-fejlesztő csapata nevében szeretnék előadni.

  A CIRCLE felhő rendszer fejlesztésének eredeti célja a BME oktatási és kutatási környezete számára egy infrastruktúra-felhő kialakítása volt. Számos kísérlet órarendi keretek között, nagy számú felhasználóval igazolta, hogy rendszerünk alkalmas erre a célra. Azonban könnyű telepítése és más nyílt forráskódú megoldásoktól megkülönböztető jellemzői - például sablonok kezelése és bérleti idők - révén szélesebb közönség számára is érdekes lehet. Előadásunkban bemutatjuk a rendszer felépítését és használatát.

 • Dr. László Gábor
  Zárt vs. nyílt - szemlélet

  Az előadóról: Az Óbudai Egyetem oktatója 2003-tól. Doktori fokozatát 2009-ben szerezte meg a BME-n. Disszertációja a nyílt forráskódú szoftverek szélesebb körű hatásait elemezte a kormányzati preferenciákkal összhangban. Számos publikációja jelent meg a nyílt forráskódú szoftverek és a kormányzatok kapcsolatáról, elsősorban angol nyelven. Több hazai és nemzetközi konferencián tartott előadásokat a témában.

  A nyílt szabványokra épülő, illetve nyílt forráskódú szoftverek közszférában történő elterjesztésének témakörében 2016-ban megjelent magyarországi kormányhatározatok vegyes fogadtatásban részesültek mind a közösség, mind a szakértők részéről. Az előadás a miértek keresése közben kitér az "állam foglyul" ejtésének kérdéskörére, a korábbi kezdeményezésekre, nemzetközi példákra, azok jelenlegi helyzetére. Az előadás bemutatja, milyen minimális előfeltételei vannak a sikernek, milyen szerep hárulhat a közösségre, az oktatás szereplőire, illetve a különböző érdekeltekre.

 • Dr. Pócza Krisztián
  Az Ubuntu on Windows és egy kiegészítésének bemutatása

  Az előadóról: ELTE-n végeztem programtervező matematikus szakon, ugyanott szereztem Informatika PhD fokozatot. Főállásban software architectként tevékenykedem, enterprise .NET alkalmazásokat tervezek. Három fiam van. Kenyérkeresetem mellett mindig érdeklődtem a szabad és open source szoftverek iránt. Külön öröm számomra, hogy a Windows 10 legutóbbi kiadása lehetővé teszi natív Linux binárisok futtatását. Az előadásom is ehhez kapcsolódik.

  A natív Linux binárisok futtatásának lehetősége a Windows Subsystem for Linux (WSL) révén került be a Windows 10-be Bash on Ubuntu on Windows néven. Elsődleges célja, hogy alapvetően Linuxra készült konzolos felhasználói és fejlesztői alkalmazások portolás nélkül, az eredeti binárist telepítve futtathatók legyenek Windows-on. Ezt a célt többé-kevésbé meg is valósították, azonban a grafikus alkalmazások hiánya szembeötlő. Előadásom első felében ismertetem a WSL működését, technológiai megoldásait, majd a második részben egy saját kiegészítést mutatok be (https://github.com/kpocza/LoWe), amely segítségével akár mplayer vagy X alapú GUI alkalmazások is futtathatók.

 • Gödöny Péter
  „OktUbuntu” Remix tervek

  BMSZC Pataky István HISZGI, tanár, ECDL iroda vezető

  Az előadóról: Aktív pedagógusként szabad szoftvereket is használok, jó gyakorlataim megosztásával szívesen segítek a kollégáimnak

  2016 nyarán külön Érettségi Remix készült közismereti és ágazati érettségire. Idén EGY olyan Remixet tervezek, ami mindkét érettségire, ECDL vizsgára, versenyekre... és évközi tanórákra is minden csomagot tartalmaz! Oktatásban szabad szoftvereket használó kollégák visszajelzései alapján szeretném minél teljesebbre alakítani a csomagok listáját...

 • Gyaraki László
  OTRS - a lehetőségek tárháza

  OTRS-megoldások, rendszermérnök

  Az előadóról: OTRS-megoldások csapatának alapítótagjaként dolgozom. OTRS rendszerek tervezésével, bevezetésével foglalkozom, de tesztelőként részt veszek a fejlesztési folyamatokban is.

  Ha kalapács van a kezedben, akkor mindent szögnek nézel. Ha OTRS-sel dolgozol, akkor mindent OTRS-sel akarsz megoldani. És ez ténylegesen meg is oldható! Az OTRS ingyenes, nyílt forráskódú és teljes egészében magyar nyelven elérhető szolgáltatásmenedzsment szoftvercsomag, amely az üzleti élet számos területén bizonyított már, így a legkisebb cégektől egészen a multi- és transznacionális vállalatokig érdemes megfontolni a bevezetését. Az egy évvel korábban bemutatottakhoz képest rengeteget fejlődött az OTRS ingyenes kiadása, mellyel valódi svájci bicskaként használható önkormányzatoknál, önkormányzati fenntartású intézményeknél, ingatlanüzemeltetőknél, webshopoknál, szervizeknél, műhelyeknél, IT helpdesknél, illetve bármilyen vállalkozás életében. Az előadás során az OTRS olyan rejtett hasznos funkció kerülnek bemutatásra, amelyek a felhasználói kézikönyvekbe nem fértek bele.

 • Gyuris Szabolcs
  Ansible vagy amit akartok

  Az előadóról: 2000 óta foglalkozom kisebb-nagyobb Linuxos rendszerek üzemeltetésével. Szeretem automatizálni a lehető legtöbb feladatot még akkor is, ha háromszor annyi idő így egy rendszert elsőre felépíteni mint automatizáció nélkül.

  Napjainkban egyre összetettebb rendszerek telepítése és üzemeltetése megoldható valamilyen automatizációs eszköz használatával. Egy ilyen eszköz a RedHat által gondozott Ansible. Az előadás célja az Ansible szoftver alapjainak bemutatása.

 • Hajdu Kálmán
  Wikipédia, a szabad enciklopédia (rövid ismertető)

  Wikimédia Magyarország Egyesület

  Az előadóról: Nyugdíjas informatikus a Wikimédia Magyarország Egyesület tagja vagyok. Tudom, hogy a Wikimédia alapvetően nem tartozik a konferencia profiljába, de korábban amikor mint kiállítok voltunk jelen többen mondták, szívesen meghallgatnának egy ismertetőt a Wikipédiáról.

  A Wikipédia létrejötte. Társprojektek (Wikidata, Wikimedia Commons). A Wikipédia alappillérjei (Creativ Commons licenc, Nevezetességi kritériumok, fényképek a Wikipédiában, Panorámaszabadság). Szerkesztési szabályok dióhéjban. A magyar nyelvű Wikipédia hierarchiája. Amit jó tudni egy Wikipédia szócikkről.

 • Horváth Gábor – ELTE, Doktorandusz
  (A közönség szavazatai alapján a konferencia legjobb előadója)
  XXI. századi fordító programok

  Az előadóról: A karriere kezdetektől fogva foglalkoztatták a fordító programok, interpreterek, lint eszközök. A programok statikus elemzésével kapcsolatos kutatásait ezért már BSc alatt megkezdte egy egyetemi projekt keretében. Ez a terület igen gyümölcsözőnek bizonyult, számos konferencia előadás, publikáció mellett részt vett több ízben a Google Summer of Code programban. 2015 nyarán elnyert egy gyakornoki pozíciót az Apple cupertinoi főhadiszállásán. Jelenleg az ELTE Informatikai Karán folytatja doktori tanulmányait, az Ericssonnal közös K&F fejlesztésben vesz részt, valamint számos egyetemi kurzus oktatója.

  A modern fordító programok a programkód gépi kódra történő lefordításán túl számos egyéb funkcionalitással is rendelkeznek. Többek között számos transzformációt végeznek el a fordítandó kódon, hogy hatékonyabb binárist tudjanak generálni. Emellett számos hibát képesek már fordítási időben megtalálni. Mindezek mellett képesek a különböző futási idejű hibákat detektáló binárisok generálására is. Emellett akár biztonsági szempontból megerősített binárist is elő lehet állítani velük. Az előadás egy kis ízelítőt ad a fordítók világából. Szó lesz arról, hogyan épül fel egy XXI. századi fordító, valamit pár kevésbé közismert eszközről a Clang-ben és GCC-ben.

 • Kadlecsik József
  Az email és a DNS

  Az előadóról: Netfilter/ipset fejlesztő, devops, rendszergazda - és lelkes előadó :-)

  Az előadásban áttekintjük a levelezés és a DNS szoros kapcsolatát, valamint bemutatjuk az eddig meszokott A (AAAA), PTR és MX rekordokon kívül azokat az új rekordokat, amelyekre az email szolgáltatásunk támaszkodhat.

 • Karl Tamás
  Raspberry PI és a vezetékmentes szenzorok

  Kern Kft., Product Manager

  Az előadóról: Informatikus, 2005 óta foglalkozom LINUX-szal (deb. +ub.), több üzleti projektet is megvalósítottam Raspberry Pi segítségével (elsősorban mérés, felügyelet). Olyan megoldástt szeretnék bemutatni, amivel vezetékes és vezetékmentes szenzorokat (kb 50 féle!!!) tudunk felhasználni, Raspberry Pi-vel, adatbázis (MySQL, SQLite), TCP kapcsolat, Python, RRDTool segítségével.

  Az előadás bemutat egy megoldást arról, milyen lehetőség van vezeték mentes szenzorok (több mint 50 féle) használatára egy GPIO-ra csatolt Gateway-en keresztül hogyan programozhatjuk fel a szenzorokat, és a beérkező adatokat milyen módon dolgozhatjuk fel. Bemutatásra kerülnek adatstruktúrák, s néhány megoldás a feldolgozásra, realtime megjelenítésre.SQL, RRDTool, BASH, Python, PHP.

 • Kelemen Gábor
  LibreOffice-t a minisztériumba!

  NISZ Zrt, megbízott csoportvezető

  Az előadóról: 2004 óta fordító, FSF.hu aktivista, számos népszerű szabad szoftver fordításának karbantartója. A jelenlegi munkahelyemen szabad szoftverek bevezetésével foglalkozom.

  Az 1604/2016 (XI. 4.) kormányhatározat többek közt előírja, hogy 2020 végéig a minisztériumi munkaállomásokon 60%-kal csökkenteni kell a zárt irodai szoftverlicencek számát. Előadásomban bemutatom a határozatot, előzményeit és következményeit.

 • Mátó Péter
  Konfigurációs fájlok verziókezelése

  Andrews, szoftvertervező

  Az előadóról: Szoftver tervezéssel, fejlesztéssel és IT biztonsággal foglalkozom. Szabadidőmben szabad szoftvereket népszerűsítek.

  Reszelgetjük a konfigurációs fájlokat, de sokszor nem tudjuk, hogy ki, mikor, miért változtatott meg valamit egy-egy fájlban. Ha a diszk meghal, azzal néha a gép beállításai is együtt pusztulnak. Egy cluster tagon változik egy konfig, de a többi nem megy utána. Ismerős, ugye? Ha párat átvennénk a fejlesztők eszközeiből, ezek a problémák akár el is tűnhetnének. Az előadásban olyan szoftverek és módszerek kerülnek terítékre, melyek segítenek az üzemeltetőknek a káosz csökkentésében.

 • Nagy Zoltán
  Élet a SugarCRM után

  Soulware Zrt., fejlesztési igazgató

  Az előadóról: 20 éve foglalkozom informatikával, ez idő alatt nagy részben, - az utóbbi időben kizárólag - nyílt forráskódú környezetben és alkalmazásokkal. Előadásom célja, hogy a tapasztalataim másokkal is megosszam.

  A nyílt forráskódú SugarCRM kiadás életciklusának végén a felhalmozott tudás és tapasztalat továbbörökítésének lehetőségei. Útkeresés és forkok. SpiceCRM bemutatás.

 • Novák Emil
  WebVR, avagy karácsonyig beszállok az internetbe

  HURBA - Robotépítők Magyarországi Egyesülete, Elnökségi Tag

  Az előadóról:A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanulok Mechatronikát, a Kutató Diákok Mozgalmának Műszaki és Reáltudományi tagozat tagozatvezető-helyettese vagyok, ezenfelül a Robotépítők Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja. A robotépítés mellett érdekel még a virtuális valóság élmények fejlesztése, ezt az egyre aktuálisabb témát szeretném népszerűsíteni a konferencián.

  A virtuális valóság, röviden VR, egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mely trend kezd lassan átterjedni a webes felületek világába is. Az AFrame (www.aframe.io) egy nyílt forráskódú keretrendszer, mely egyszerűségének köszönhetően széles körben elérhetővé teszi a webes alapú VR fejlesztést. Előadásomban bevezetem a WebVR, tehát a webes felületeken lévő virtuális valóság lehetőségeit, majd pedig részletesebb betekintés nyújtok az AFrame keretrendszer rejtelmeibe.

 • Pfeiffer Szilárd
  Webszerverek biztonsági beállításai

  Az előadóról: Szoftverfejlesztőként hosszú évek óta foglalkozom hálózati biztonsági eszközök fejlesztésével. Szababdidőmben nyílt forrású, illetve szabad szoftverek fejlesztésével, népszerűsítésével, szabad tartalmak létrehozásával foglalkozom.

  Mára a HTTPS egyre nagyobb arányban váltja le a korábbi titkosítás nélküli HTTP forgalmat, ami alapvetően üdvözlendő, ugyanakkor könnyen egyfajta hamis biztonságérzetet alakíthat ki az üzemeltetőkben és a felhasználókban egyaránt. A titkosítás és az autentikáció megléte közel sem elegendő. Kellő odafigyelést igényel a konfiguráció és a folyamatos karbantartás egyaránt. Az egészen egyszerű személyi honlapoktól a komoly biztonsági szintet igénylő internetbanki szerverekig csaknem mindenhol találni problémákat a TLS réteg beállításaiban. Ezek lehetnek szépséghibák, apróbb hiányosságok, de sajnos az sem ritka, hogy egyes szolgáltatások súlyos biztonsági sebezhetőségek által érintettek. Az előadás révén megismerkedhetsz a téma szempontjból releváns fogalmakal, szabványokkal, a teszteléskor használható eszközökkel, illetve azzal, milyen problámákat okozhat egy-egy rossz beállítás a banki- vagy a magántitkok vagy épp a weblap tartalmának hitelessége kapcsán.

 • Sándor Ferenc
  Csak egy szerverecskét szerettem volna

  Kisétterem.hu, Devops

  Az előadóról: Saját projektem megvalósítása közben sok rejtett buktatót találtam, amit szeretnék megosztani a közönséggel.

  Saját domain szerver felállítása, opensource technológiákkal. Ezek buktatói, és éles rendszer beállítása. (Bind9, Postfix, apache2, tanúsítvány). Technikai előadás.

 • Szabó Áron
  Ha összejön 200.000 Like... (LibreOffice, eSZIG kártya, direct democracy)

  E-Group

  Az előadóról: Kriptográfiával foglalkozom (most: E-Group, korábban: CrySyS Lab) bit szinten, de a minél egyszerűbb felhasználói szinten való adaptálás is érdekel. Valahogy így jött képbe néhány évvel ezelőtt a LibreOffice...

  Az előadásban egy mintán keresztül mutatnám be, hogy miképp lehet LibreOffice segítségével egyszerűen támogatni az elektronikus aláírást igénylő folyamatokat, legyen szó akár piaci vagy közigazgatási szolgáltatásról (és az új eSZIG kártyáról vagy más aláírási szolgáltatóról, mint AVDH). A minta egy űrlapos felületről szólna (ez bármi lehet: webshopos megrendelő, közigazgatási ügyindításhoz szükséges nyomtatvány stb., de jelen esetben egy aláírásgyűjtő ív lenne), ahol a cél 200.000 érvényes, jogi értelemben is megfelelő elektronikus aláírás összegyűjtése és tárolása LibreOffice által kezelt formátumban.

 • Tanos Áron
  Játék a robotokkal

  Robotépítők Magyarországi Egyesülete, elnök

  Az előadóról: Robotokat építünk, és szívesen el is hozunk belőlük egy csomót, amikkel a közönség játszhat. Ez tavaly is elég népszerű program volt, idén még több, még jobb robotot tudnánk vinni. Én külön nem tartanék előadást, hanem ott lennének a robotok egész nap, és lehetne velük játszani. Vinnénk pár VR sisakot meg egy Leap Motion-t is, csak a show kedvéért.

  Leap Motion, VR sisakok, és pár robot, amit lehet vezetni, irányítani, illetve akár csak nézni is. A robotok egy része nyílt forráskódú komponensekből (is) áll, nevezetesen a Robot Operating System-ből. Szívesen tartok egyébként előadást a robotépítésről, csak az nem kötődik szorosan a nyílt forráskódhoz.

 • Tímár András
  Collabora Online 2.0, a saját felhőben futtatható dokumentumszerkesztő

  Collabora, Product Development Manager

  Az előadóról: LibreOffice-fejlesztő vagyok. Az előadásomban szeretném bemutatni a Collabora Online (LibreOffice Online) elmúlt egy évben végbement fejlődését.

  A tavalyi Szabad Szoftver Konferencián bemutattam a felhőalapú LibreOffice prototípusát. Az elmúlt egy évben a Collabora fejlesztői hatalmas utat tettek meg. Ma már egy funkciógazdag termékről beszélhetünk, amely több szabad szoftveres dokumentumkezelő/fájlmegosztó rendszerrel képes együttműködni (pl. ownCloud, Nextcloud, Pydio és Seafile). Az előadásban bemutatom a rendszer felépítését, főbb jellemzőit, és az otthoni használatra szánt fejlesztői verzió telepítését, beállítását.

 • Torma Hajnalka
  Szabadon használható tananyagok az informatika oktatásában

  FSF.hu, aktivista

  Az előadóról: Az FSF.hu Szabad Szoftver Konferecia főszervezője. :)

  Az informatika tantárgy oktatása során egy tanár számos olyan tananyagra hagyatkozhat, amelyek szabadon elérhetőek bárki számára. A napjainkban népszerűségnek örvendő számítógépes gondolkodás fejlesztéséhez és a programozás tanításához szeretnék bemutatni néhány szabad tananyagot, illetve feltárni, hogy mely közoktatásbeli közismereti informatikai területekhez van még szükség tananyagok és segédanyagok készítésére.

 • Torma László
  Grav CMS: az új nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer

  FSF.hu, aktivista

  Az előadóról: Szabad szoftver aktivista, kommunikációs szakértő.

  Az előadás célja a Grav CMS bemutatása. A Grav egy új, nyílt forráskódú, adatbázis nélküli tartalomkezelő-rendszer, amellyel egyszerűen, gyorsan és hatékonyan készíthetők modern weboldalak. Az előadás röviden bemutatja a Grav történetét, főbb funkcióit, lehetőségeit és a mögötte álló technológiákat, valamint beszél az adatbázis nélküli tartalomkezelés előnyeiről és hátrányairól.

 • Vass Alexandra
  Köz-mű-hely

  Független Magyar Tudásközpont

  Az előadóról: Skully vagyok, a budapesti hackerspace tagja, és szeretnék betekintést nyújtani a hackerspace életébe.

  Az előadásom keretei között szeretném elmesélni, hogy mivel foglalkozik a budapesti hackerspace, és hogy mi a kapcsolata a szabad szoftverekkel.

 • Zámbó Marcell
  A Linux kernel audit alrendszerének használata, lehetőségei

  Andrews

  Az előadóról: Első Linuxa egy 1.x-es Slackware volt, valamilyen 0.99-es kernellel :). Mivel akkoriban semmilyen informatikai előélete nem volt, gyakorlatilag Linuxszal kezdte az ismerkedést a számítástechnikával. Jelenleg Linux alapú biztonsági rendszerek tervezésével, fejlesztésével és támogatásával foglalkozik. Leggyakrabban linuxos biztonsági témákban tart előadásokat.

  A Linux kernel audit alrendszere és a hozzá kapcsolódó felhasználói alkalmazások rendkívül finoman hangolható naplózási képességgel ruházhatják fel rendszereinket. Az előadás célja ezen képességek és lehetséges felhasználásuk bemutatása gyakorlati megközelítésben.

 • Zidarics Zoltán
  STM CubeMX rendszer bemutatása

  PTE Műszaki és Informatikai Kar, műszaki oktató

  Az előadóról: A PTE Műszaki és Informatikai Karon programozást oktatok.

  Az STM a 32 bites ARM processzorokra épülő SoC-k egyik legnagyobb gyártója. Gyártóként nagy hangsúlyt fektet a fejlesztő eszközök fejlesztésére is. Az egyik ilyen nagyon jól használható rendszer a CubeMX, amely multiplatform-os, a generált kód teljes mértékben nyílt forrású. Az előadásban ennek használatát szeretném bemutatni.